Tollaren Pixie

Senaste inläggen

Av Anna-Li & Pixie - 26 november 2011 16:11

Efter kursen åkte jag, Jennie och Johanna hem till Helen för att stanna där över natten. Jennie och Johanna behövde ju det för att dom bor så långt borta, men Helen var snäll och frågade om jag också ville övernatta för att kunna vara med på lite träning dagen efter.
Vi pratade och hade trevligt, fick gosa med alla vovvarna. Jättekul att få träffa Phoenix igen, och att se hur jämnstora valparna är med Glada! Dom är lika stora som henne! Känns jättekonstigt.

Söndagmorgonen vaknade jag 7.30, ovanligt för mig.. Vid 8 var vi ute på morgonpromenad allihopa. Sen käkade vi frukost och pratade lite mer, och efter det var det träningsdags!
Helen hade med sig tre fåglar som valparna fick träna med i skogen bakom deras hus. Dom var väldigt duktiga alla tre (Kaja, Tippa och Pixie).

Jag blev sååå stolt över Pixie! Dom två sista gångerna sprang hon rakt ut mot viltet, nosade runt lite, tog upp det och sprang i en rak sträcka mot mig för att sedan släppa det framför mig. Så jäkla duktig!!
På lördagskvällen hade jag sagt till Helen att jag ville börja med lydnaden, och köra ganska mycket. Men efter träningen ändrade jag mig verkligen. Jag vill fortfarande börja köra lydnad, för att det är bra med en ordentlig grundlydnad när man kör annat. Men jag tänker definitivt köra mer jaktträning än jag tänkte förut. Hon har ju verkligen potential att komma långt med det!

Efter det var det dags att packa ihop och bli skjutsad till tåget, för att åka hem. Kändes tråkigt, men jag var samtidigt jättenöjd. Och jag vet att Pixie var väldigt nöjd.

Valpbus.


Phoenix passar noga sina döttrar!

Medan valparna busade jobbade dom vuxna vovvarna på att få lite varmkorv..
Fina Phoenix.
Söta Scilla.
Vackra Glada.
Tiggar-Scilla vill gärna ha lite frukost av mig.
Bustjej. 

Fina familjen; Pixie, Phoenix och Glada.
Svårt att fånga ett gäng vilda valpar.

ANNONS
Av Anna-Li & Pixie - 25 november 2011 15:45

På lördagen klockan 8.14 åkte jag och Pixie till Märsta där Jennie, Helen och Johanna hämtade upp mig för att vi sen skulle åka vidare till Björklinge och vara med på en "heldags" valpjaktkurs! Instruktör var Sanna som har kenneln Aktivivas.
Alla syskonen och kusin Visa var som sagt med, väldigt roligt! Alla hade verkligen utvecklats sen jag såg dom, Ella och Tippa hade jag ju inte sett sedan dom var 8 veckor. Smulan hade också växt till sig, henne såg jag senast på första valpträffen.

Kursen började med att vi samlades i en ring och pratade lite. Presenterade oss, pratade om erfarenheter inom jakt och andra vanor vi fått med våra valpar hittills. Det var ganska mixat hur alla låg till.

Sen blev det varvat resten av dagen, med teori och praktiskt. Jag kommer nog inte ihåg allt vi gjorde, vad det heter (ex. markeringar) och inte ordningen men jag kan ju skriva ner det jag minns:

- Vi började med apportering av dummy.
Pixie var först ut. Sanna höll i Pixie medan jag la ut en dummy, lite dolt, och sedan gick tillbaka för att skicka ut henne efter den. Hon hade svårigheter att hitta den så om jag inte minns helt fel fick jag gå tillbaka och flytta om den, men jag minns inte exakt om det var så. Hon använde näsan väldigt bra vilket hon ju även visade på på valpkursen tidigare. Hon sprang lite fram och tillbaka och tittade då och då på mig för att se om jag skulle hjälpa henne, men hon fattade till slut att hon fick klara sig själv. Och så hittade hon den, sprang mot mig och sen en bit förbi mig, släppte den och fick godis och beröm. Duktigduktig!
(Dom som inte körde apportering för tillfället fick öva handtarget, Pixie blev dock så upprymd av apporteringen att hon inte var så jättesugen på att träna något, därför struntade jag i det.)

- Skicka ut hunden till en skål med godis.
Det här har jag övat Pixie på förut så hon gjorde det bra, enda grejen hon inte gjort förut var att sätta tänderna i skålen och börja leka/bära/tugga på den..
Sanna fick hjälpa mig med hur jag skulle stå också, var lite knepigt hur benen skulle luta och böja sig och hur långt fram man skulle stå. Hoppas jag får grepp om det snart.

- Hålla en dummy i ena handen och godis i den andra, och få henne att ta dummyn så hunden får godis.
Hon tog väldigt fint flera gånger men ville alltid gå iväg och lägga sig och tugga på den. Och i nästa sekund strundade hon fullständigt allt som hade med detdär att göra och filosoferade på eget håll.

När Sanna skulle se hur det gick visade hon att jag skulle hålla fram godiset först, göra det superintressant för Pix. Sen skulle jag smyga fram dummyn och sitta och titta på den tills hon förstod vad hon skulle göra.

- Smyga mellan två skålar godis, och inte låta hunden gå fram till en skål förrän hunden gick i takt med matte/husse.
Jag missuppfattade och förstod inte att man skulle smyga, sen berättade Sanna det men jag tyckte inte att det gick nåt vidare. Kan ha berott på att det var sista momentet och Pix var övertrött, men dom andra hade tydligen klarat det bra så det borde varit nåt jag gjorde. Jag försökte några gånger, men vi får väl öva mer hemma.

Det teoretiska pratet var väldigt bra. Jag kan ju inte komma ihåg allt vi pratade om men vissa saker. Hon är verkligen en bra instruktör, förklarade bra och visade bra om man inte förstod. Skulle definitivt vilja gå en till kurs för henne, kanske när Pixie blivit lite äldre.

Lyckades knäppa några kort under dagen men dom flesta blev rätt dåliga. Jennie fick bättre bilder, men hon hade ju ingen valp att fokusera på som jag hade.. Jag fick dock några fina porträttbilder!

Samlat gäng.

Kaja redo för utskick efter dummy.
Rally laddar upp.
Görs redo för utskick..
.. "Okej matte, jag är redo!"
Kaja.

"Kajaaa, ska vi leka?", "Nej Ella, jag har inte tid!! Måste ta den där stora roliga bollen.."
"Nästan.. vid.. bollen..!!"
Tippa.


Smulan.
Ella.

Visa.

ANNONS
Av Anna-Li & Pixie - 24 november 2011 22:20

Nu var det sådär obegripligt långt sedan jag skrev. Hur kan det komma sig? Ja tiden går fort när man har roligt! Kändes som att det var söndag igår.

Jag ska skriva ett inlägg om helgens valpträff och litet annan tränigsinfo men det får bli imorn. Ikväll blir det ett "snabbare" inlägg om kvällens kurs, som var näst sista tillfället!


Det börjades med visitering av hundarna, vilket Pixie aldrig varit speciellt förtjust i. Speciellt inte när hon är så laddad som hon är i början av kursen, vill bara jobbajobbajobba.
Efter det var det sitt och stanna kvar (i Pixies fall blev det ligg och stanna kvar) och det gick jättebra, men det visste jag ju eftersom jag övar det typ 675 gånger per dag.

Sen skulle alla göra en snabb inkallning. En bichon frisé skulle börja, och det gick som det vanligtvis gör för en av dom två - hon sprang iväg på eget äventyr! Tog ett bra tag innan matte fick in henne. Det nya med Pixie var att hon stormskällde med sitt superhöga irriterande skall. Hon brukar skälla lite och hänga sig i kopplet, men nu var hon helt hysterisk! Så tyvärr snappade hon upp hur roligt det var med ett eget litet äventyr lös, och sprang en egen tok-valp-runda när jag skulle kalla in. Dock tog det typ 10 sekunder att kalla in henne men ändå! Haha, bustrollet.

Sen skulle vi öva att gå förbi dom andra ägarna med sina hundar, i olika steg. Gick superbra.

Sista övningen utomhus var att alla stod i en ring, och en i taget skulle ägarna gå sick-sack med sina hundar mellan dom andra. Gick också jättebra. Hon brydde sig varken om när nån gick förbi hennes plats (tittade väl en gång men sen var blicken fäst på mig) och samma när hon skulle få gå.


Inomhus körde vi två korta övningar, en ligg och stanna kvar (gick perfekt) och en inkallning, som inte gick perfekt kan jag säga. Hon fick valpryck igen och tog en vända genom den lilla "salen" för att sedan komma fram till mig så jag kunde koppla. Egentligen ska hon gå in vid sidan när man kallar in, men jag har aldrig riktigt kört det varken på kurs eller själv så jag har skippat det. Försökte lite idag men det gick åt skogen. Vill dessutom inte göra det i en sån pressad situation där man inte kan ta hur mycket tid som helst, håller nämligen på att träna in fot på ett 110% perfekt sätt, att det ska vara nära och rakt. Vill därför inte belöna om det blir snett eller för långt bort.

Och sista stunden var som vanligt bara teori. Pratade om hundars uttryck och lite sånt blandat. På slutet blev det prat om hundmässan också. Längtar mycket! Ska kolla lite alla möjliga raser; irländsk röd setter, tollare, labrador, grand danois (därför att jag aldrig sett en fullvuxen grand danois så det bara måste jag få göra!), och kooikerhondje.
Som tur var är alla raser jag ska se på söndagen, så det blir utställningsdagen och på lördagen blir det "shopping" och kolla rasklubbstorg, rasparad och även Djurgymnasiets monter. Jag har nämligen äntligen bestämt mig för att börja på Djurgymnasiets Hundlinje, ska bli så kuuul! Så då måste jag ju kolla in lite i deras monter.


Nu blir det i alla fall att sova för mig och Pixie, men imorn ska jag se till att skriva ett lååångt inlägg med bilder om helgen!

Av Anna-Li & Pixie - 17 november 2011 16:29

Fick ett sms idag av Helen ang. valpträffen på Lördag, guuud vad glad jag blev!
Jag ska på lördag 8.14 ta ett tåg mot Märsta där Helen (och Johanna med Tippa antar jag?) hämtar mig, sen bär det av till Jaktvalpkurs med en Sanna (som jag inte vet vem det är), och alla syskonen kommer vara där, och kusin Visa!!! Jätteroligt :)
Det håller på mellan 10-16, vi lär frysa även om vi är klädda för att åka till Nordpolen men jaja. Det kommer bli superroligt.


Eftersom Jennie och Johanna inte bor i Stockholm måste dom ju sova hos Helen och nu frågade Helen om jag också ville sova över, så kan vi träna på söndagen! Gaaah jag vill ha helg nuuuu!!! Så jäkla kul det kommer bli alltihopa. :) Kul att få vara lite mer med Johanna, Tippa, Jennie och Phoenix också eftersom dom bor så långt borta.


Och nästa helg blir det ju kanske utställning i Enköping, men vi får se hur det går. Eva räknade ut att vi lär behöva åka typ 6, halv 7 för att vara framme i god tid. Men jag sa att det inte är nödvändigt att åka om det blir för mycket och tidigt. Vill ju egentligen gå på första utställningen med någon mer erfaren person som jag känner men samtidigt kan det ju vara kul att åka dit.. Jaja, vi får se.

Av Anna-Li & Pixie - 17 november 2011 16:04

Nu var det sådär hemskt länge sedan jag skrev igen.. Måste skärpa mig!
I söndags blev valparna 5 månader och det var tänkt att jag skulle ta lite bilder på hur Pixie ser ut just nu, men det gick inte så bra, hehe.


För precis en vecka sedan var det ju valpkurs, och det är den första där vi faktiskt behövt jobba med något. Det var en förbudsövning, där man skulle gå förbi en skål med köttbullar och säga "nej" till hunden. Om hunden inte lyssnade knuffade man till den lite så att den lyssnade.

Problemet var att Pixie varken lyssnade på nej, knuffar eller att ta tag i henne. VIPS! så fanns där inga köttbullar mer. Vi fick dock upprepa övningen några gånger och till slut lyssnade hon.

Trött tjej innan förra veckans valpkurs.
  

I förrgår skulle jag testa övningen hemma själv, och hon lyssnade inte speciellt bra. När jag skulle knuffa till henne lite så hände nåt (hon rörde på sig kanske?) så jag nöp till henne i skinnet, då vände hon sig snabbt, tittade på mig och gick aldrig fram till skålen igen. Jag skulle upprepa övningen en gång till men hon gick bara förbi med mig. Lyckat!
Och igår skulle jag testa övningen igen, då gjorde hon som hon gör vanligtvis när vi övar "nej"; Satte sig framför fatet, stirrade på mig och väntade på ett "varsågod", haha. Hon gjorde ju delvis rätt i alla fall..

Och ikväll är alltså valpkurs igen, tror det kommer bli roligt för vi ska köra sök/apportering eller vad jag ska kalla det. Vi ska ta med en leksak till kursen, som vi ska kasta ut i lite högt gräs så att hunden ser, hunden ska springa ut och hämta den och sen får vi se om den kommer tillbaka med den också!
För Pixie kan det gå på tre sätt:
1. Hon springer efter leksaken, tar upp den och springer iväg någon annanstans med den.
2. Hon springer efter leksaken, tar upp den och sen när hon ska lämna den till mig droppar hon den på vägen för att få godis. Det händer ibland.
3. Hon gör helt rätt! Har jag tur så blir det så, absolut inte omöjligt. Det svåra blir att få in henne vid sidan vilken vi börjat med nu.
Jamen det går säkert bra. Det skulle inte förvåna mig om hon är den enda som ens springer efter leksaken. Några kanske springer ut i gräset men inte lyckas helt, och flera lär hon stanna kvar. Pixie har ju dedär i sig.


Vi har även varit ute mycket på sistone, både pyret och jag. Måndagar och tisdagar är ju praktik, så då blev det en hel del promenaden. Måndagen blev lite väl lång, när vi kom hem försökte hon sova hela tiden, men hon hade svårt att komma till ro direkt.
Och igår på dan gick vi till Tanto där hon kunde vara lös lite, sen tog vi en sväng med min kompis också.

På promenad i Årsta.

Tog denna jättesöta bild på Pixie igår, hon hade hittat ett näsdukspaket i soffan. Vanligtvis tuggar hon sönder hela paketet men nu satt hon bara och stirrade på oss med paketet i munnen! Sötnos.
 

Av Anna-Li & Pixie - 5 november 2011 18:10

Om en vecka ungefär är Pixie fem månader. Helt otroligt! För tre månader sedan kom lillskruttan hem till oss, och om tre månader är hon nästan fullvuxen i kroppen! Går inte en minut när jag är med henne utan att jag funderar på hur hon kommer se ut, bli som vuxen, allt vi ska göra i framtiden. Känns fortfarande så nytt, fast det gått så lång tid!

När vi fick hem henne vägde hon 4kg, nu ligger hon på något över 11kg. Höjden vet jag inte riktigt. Hennes päls var rufsig & tufsig vid 8 veckor. Nu är den längre, len och mjuk. Hennes svanspäls börjar "dela" sig, pälsen på ryggen är tjockare, det lockiga valphåret hon hade på öronen växer inte ut längre så det behöver inte klippas. Pälsen på magen börjar också bli längre, men nog finns valpmagen kvar ändå! Och hon visar gääärna upp den.


Kroppsbyggnaden är ganska "kraftig", lite "fyrkantig" på något vis. Jag vet att sist jag träffade dom andra valparna var Pixie lite annorlunda i kroppen, just dedär kraftigare. Ser ut som det kommer från pappa Phoenix om man jämför, men det finns nåt Glada-likt också. Syskonen Rally och Kaja är smalare, och kusin Visa också. Smulan vet jag inte hur hon växt till sig sen första träffen, Ella vet jag inte heller, och det jag sett av Tippa tyder på att hon också har den där smalare, slankare kroppen.


Jag ser verkligen så mycket Phoenix och Glada i henne, mest Glada. Hennes "Glada"-stunder blir fler och fler, blir så förundrad när hon plötsligt liknar mamma sin. "Men hallå, vart tog Pixie vägen?!"
Men nog finns det Phoenix också, inget jag kan sätta finget på exakt och det finns väl egentligen inget mer fysiskt lik än kroppsbyggnaden och teckningen på huvudet & nosen, men personligheten. Precis som jag ser Gladas personlighet och egenheter i henne också, men det går inte att sätta fingret på vad det är.

Jaja, nu blev det mest babbel..


Här är en lista på vad lillpyret lärt sig sen hon kom hem hit!
- Sitt. Exemplariskt duktig.
- Ligg. Dålig på att stanna kvar, men kastar sig ned direkt när ordet kommer.
-
Stanna. (När hon sitter/ligger/är i en fast position, alltså inte när hon är ute och springer t.ex.)
  Funkar i stort sett alltid, vissa situationer eller enstaka händelser kanske det inte funkar i.
-
Varsågod. Varje gång jag sätter ned maten väntar hon på det magiska ordet. Hon förstår det jättebra.
- Nej. Om det är något hon verkligen inte får ta/röra/göra, säger jag ett ordentlig nej (fast jag fått 'tillsägelsen' att inte använda ordet nej), och det funkar bra. Hon lämnar det 'förbjudna', och tittar på mig.
Funkar exemplariskt när jag skapar en "nej-situation", exempelvis: Hon sitter en bit ifrån och tittar på mig, jag 'tappar' en bit skinka på golvet och säger nej. Hon lyder alltid. Och där fungerar även "varsågodet" exemplariskt.
- Vacker tass. Hon "ger" tassen både till handen och foten/benet!
- Fot. (Sittande.) Fortfarande på träningsstadie.
-
Fot/Gå fot. (Gående.) Tränar genom att säga "Gå fot" när hon går fot av sig själv ute. Hon gör det ofta och fint. Men ja, fortfarande på träningsstadie.
- Sitt vackert. (Sitta endast på bakbenen.) Fortfarande på träningsstadie.
- Hopp upp/Hopp ner. (I soffan eller sängen t.ex.) Fortfarande på träningsstadie, men hon gör det bra.

- Ögonkontakten. Hon har otroligt fin ögonkontakt, får mycket beröm för det. När man är ute på promenad, under träning, bara i allmänhet.. Ett väldigt bra exempel på träning, där det inkluderar fyra olika saker (och ögonkontakten är viktigast):
1. Pixie ska sitta, och stanna. 2. Jag kastar en leksak. 3. Hon ska ta ögonkontakt, och får då ett varsågod.

Av Anna-Li & Pixie - 30 oktober 2011 16:35

Nu är Clara och jag hemma hos mig med Pix och Nero (Claras mammas kompis hund, en svart mellanpudel) efter en lekträff med Choko i rastgården. Dom sprang som galningar, tills Choko gick hem - då blev det tråkigt..
Och nu eh ja ibland skäller dom ut varandra, sen jagar dom varandra, och sen går dom bara runt och gör ingenting. Hrm.

Jag kom förresten ihåg att jag glömt skriva om valpkursen! Dumt av mig.
Vi går kurs på Tyresö Brukshundsklubb, för Inga-Lill Svahn. Hon och hennes "assistent" är båda jättebra. Även fast det bara varit 2 tillfällen känner jag mig redan jättenöjd.
Dom andra deltagande är två bichon frisé, en mops, en rottweiler/shäfer, en dvärgpinscher (tror jag..?), en lapsk vallhund och en dogo argentino. Alla verkar trevliga, men den lapska vallhunden skäller otroligt mycket. Får se om dom får någon extrahjälp för det.
I torsdags var då andra tillfället, och Pixie kunde hänga med. Vi samlades på en av "träningsgräsmattorna", och vi skulle ställa oss på rad. Sen skulle en efter en låta sin hund hälsa på dom andra. Pixie var duktig men också en av dom lekigaste. Hon ville hälsa snabbt, och sen börja leka! Haha, lilla bustrollet.

Det som var det enda riktiga jobbmomentent nu var att hundarna skulle träna att gå i koppel. Herrejösses vad bra Pixie går! Först tänkte jag att det berodde på att jag hade korv i fickan, men det verkade inte som att det var det. Två första gångerna vi gick förbi någon drog hon lite men hade ändå bra koll på mig, superfin ögonkontakt. Jag hade så fin kontakt att jag inte ens hann kolla hur dom andra gick, synd!
Efter koppelmomentet fick jag en väldigt fin "komplimang". Kursledarens "assistent" kom fram till mig och sa "Ni går ju så fint tillsammans, dags för lydnadsklass 1 för er snart? ;)" Blev så himla glad! Men jodå, måste ju bara vänta tills hon uppnått rätt ålder..

Vi missade tyvärr bussen hem, precis som gången innan, men vi har lyckats få skjuts bägge gångerna. Känns lite trist att det är bäcksvart, kallt, och en bit att gå. Skulle ju vara bra att ha bil, eller att bussen kunde åka lite längre mot själva klubben. Önskar verkligen att vi kunde gått kurs närmare sommaren. Sista kurstillfället är 1 december, då är det ju till och med risk för snö. Usch.

Av Anna-Li & Pixie - 30 oktober 2011 12:32

Här är lite blandade bilder tagna hemma. Bland annat med en kudde och i badkaret.


Världens finaste, sötaste, bästa, busigaste, knäppaste..
Soffa är gott, tro det eller ej!

"Hur vågar du anklaga mig för att dra röda trådar från finkuddens tofsar?!"
"Ja okej då, det var jag. Men det är ju så kul.."
"Miiiin kudde."
"Aaah kudden attackerar!!"
"Dumma kudde, vad gör du på golvet? Kom genast hit igen!"
"Jag förstår inte vad du pratar om? Vadå en bäver i munnen?"

Nosporträtt
Tugga på mattes fot, mums

Fick ett hemskt spontanbad. Usch. 
 

Men nog är det mysigt att bli inlindad i handdukar och mysa lite..

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se