Tollaren Pixie

Senaste inläggen

Av Anna-Li & Pixie - 18 juli 2012 15:20

Vädret såg inte ut att bli så bra idag så mamma tog med vår gäst, Barbara, till alla tråkiga museér medan jag och Pixie tog bussen till Årsta.

Vi har tränat en del linförighet och svängar, stå (stanna), lydnadsapportering och fina avlämningar med dummy. Vi var även ner till en "mini-strand" där hon gick i en bit. Hon börjar dock älska vatten så mycket att hon blir jobbig att hantera. Hade henne lös först, så fort hon förstod att det var vatten i närheten skulle hon ner för några klippor (inte branta som tur var) och lyssnade inte på inkallning. Blåste inkallningssignal och då sprang hon mot mig men ändrade sig plötsligt och sprang vidare. Blåste igen och med lyckat resultat. Efter det hade jag henne i koppel. Känns jobbigt att hon ska börja gilla vatten på det hä sättet - stressad när hon inte får komma i. Ett annat problem också; hon har svårt att ta upp saker ur vattnet. Till exempel ville hon plocka upp en pinne men förstod inte hur hon skulle göra. Det kanske löser sig?

Fick också ett glädjande mejl på mobilen att paketet med dummys + visselpipa + retrieverkoppel från dummies.se har kommit! Tyvärr måste mamma hämta det, och ja hon är ju inte hemma än. Typiskt! Hoppas att hon hämtar ut det på hemvägen.

ANNONS
Av Anna-Li & Pixie - 17 juli 2012 14:15

Snabbare slalom mellan benen. Börja utan kommando.

Apportera posten. Hon kan sitta med nya "Apportören", som nyss trillade ner i brevlådan, i munnen och komma med den på inkallning!

Leta upp och våga ta fram saker på trånga ställen. Lite läskigt ibland utan min hjälp..

Upprepa svängar i linförighet om och om igen tills det sitter.

Och nu har det börjat hagla! Treeevligt. Sprang nyss ut i shorts och stövlar, precis efter vi kom hem började det ösa hagel och har hållit på ett tag nu. Roligt väder för vår släkting att landa till..

ANNONS
Av Anna-Li & Pixie - 17 juli 2012 08:29

Nu finns äntligen en app för bloggen så man kan blogga lättare när jag inte är hemma. Superbra ju!


Idag fortsätter städningen och därmed även våra träningspass. Men en längre promenad hoppas jag hinna idag, med mycket linförighetsträning.


Förresten, jag tror inte jag sagt det förut men Pixie kan faktiskt sitta fot vid en stol - vilket inte är nåt jag lärt henne. Sitter jag nånstans och säger fot, ja då sitter hon fot vid stolens vänstra sida! ;) Bland det roligaste jag sett henne göra självmant.


Bjuder på en äldre bild när Pixie sover med tungtippen utanför. Hur söt..?

Av Anna-Li & Pixie - 16 juli 2012 12:03

Idag blir det en ordentlig städdag. Imornkväll hämtar vi upp en släkting från USA som ska bo hos oss i en vecka. Därför kanske jag inte kommer skriva så mycket på ett tag, men vi får se hur det blir med det.

Dagens träning kommer därför bli korta pass tillsammans med rastning. Eftersom det tar för lång tid att ta sig till våra grönområden blir det ”asfalterad träning” som jag så fint kallar det  numera. Men miljöombyten är ju alltid bra i träningen. Tror inte att så många tänker på att träna i stadsmiljöer vanligtvis, men vi får det liksom gratis. Det blir i alla fall enbart övande på fotgående, svängar, halter, språngmarsch osv. Fysträning blir småspring i trappor för både mig och Pixie. Jobb för hjärnkontoret kommer involvera trix-inlärning med klicker. Kanske kan klicka en henne till en riktigt städassistent? Typ bära tidningar och papper till sopkassar. Hehe, vi får se vad jag lyckas lära henne!

Jag ska även se till att beställa en del grejer jag behöver. Koner och en Kong-leksak för specialsök (läs mer under mitt Riksläger-inlägg), dummys, en ny visselpipa, fästingpulver till maten, några nya ben och nytt godis och en ny pipleksak (då hon lyckats tugga sönder tre på en gång nyligen).

PS. Vad det gäller maten så började vi med ett test-schema igår. Än så länge funkar det fint! Hon kräktes igår precis innan middag, men det var bara gräs alltså inget påverkat av färre mattider. Nu får hon…

Morgon: 3 dl
Lunch: 0,5 dl + 3 kex
Middag: 2,5 dl
Kväll: Hon skulle få ett fåtal kex, men insåg precis att hon inte fått det – och ändå inte kräkts!

Kvällsmålet var ju positivt. Ja att vi missade alltså, för nu ser vi att hon inte kräks. Får se om det blir kvällsmålet eller lunchen vi tar bort, beroende på hur det går. Återkommer med mer uppdatering om maten.

Av Anna-Li & Pixie - 16 juli 2012 10:04

Igår blev det viltspår vid Universitetet där vi var på lydnadskurs förut. Inget vidare långt spår och bara en vinkel men det ska bli bättre. Ska för det första se till att köpa riktiga vimplar och inte använda en sönderklippt tröja på klädnypor!

Mamma fick följa med som sällskap och hundhållare. Så hon stationerade sig vid ett träd med en nyfiken och lite orolig hund som trodde att matte skulle lämna henne förevigt – eller var det kanske rädslan av att förlora den fantastiska klöven som skrämde henne mest?? Jag behövde inte gå så långt in i skogen för att hitta en bra plats. Fann ett lagom stort område med grenar att hänga vimplar i, inga stigar som korsade och bra terräng. När jag väl hade fixat på flaskkorken med hål i och trasslat bort tråden från klöven glömde jag bort att räkna antal steg men det blev väl bra (säger vi…). Ungefär 40 meter raksträcka, sen sväng och rakt igen på kanske 100 meter? Jag kan vara väldigt ute och cykla, inte så duktig på att avgöra sträckor. Gjorde ett par bloduppehåll och klöven hoppade lite upp och ner mellan grenarna så det blev lite smått sånt uppehåll också.

Hon var superivrig när vi skulle sätta igång, kopplade bara på linan och lät henne hitta början. ”Spåra!” sa jag och hon hade redan satt fart. Näsan styrde fint, syntes verkligen! Och vilket tempo. Det kändes definitivt inte för högt, bara jag som inte var förberedd och fick småspringa ikapp samtidigt som jag trasslade ut linan. Hon tappade 2-3ggr men hittade tillbaka snabbt igen. Jättebra spårarbete. Att hitta klöven var visst lite svårt (precis som när vi körde på lägret och hon gick ett varv runt busken den låg i) men när hon hittade sin skatt blev hon så glad, ”den är minminmin!!!”.Det här spåret kändes definitivt som det vi behövde. Vet hur jag ska göra nästa gång, och har tillräckligt med blod och klövar för att bara kunna köra. Jag har nu dessutom läst på SSRK’s hemsida om alla basicgrejer, hur proven går till och framförallt om championat. För nu tror jag vi kan ta oss dit! Hon har kapacitet och näsa för’t. ;)

Av Anna-Li & Pixie - 12 juli 2012 12:41

Jag har funderat och funderat sen dagen vi förstod att Pixie har en känslig mage, hur vi skulle kunna lösa det här. Det skulle nämligen kännas lättare om jag kunde ge henne två ggr/dag istället för fyra. Hittills har det bara varit "vi får helt enkelt leva med det" men nu när hon äter vuxenfoder (dock blandat med lite valpfoder då säcken inte hann ta slut) känner jag att det är dags att försöka.

Tidigare har hon fått Pro Plan Puppy Original/Sensetive:
Morgon 1,5 dl
Lunch 1,5 dl
Middag 1 dl
Kväll 0,5 dl
Totalt 4,5 dl

Nu vill jag ge henne Magnussons Vuxen Original och deras Hundgodiskex:
Morgon 3,5 dl + 5 kex
Middag (tidigare) 3 dl + 5 kex
Kväll 10 kex
Totalt 6,5 dl + 15 kex

Eventuellt tar jag bort 0,5 dl som mer var en extragrej för säkerhetsskull egentligen. Nu ska jag skriva upp ett testschema hur vi börjar, då jag inte vill ta bort hela lunchen direkt. Men totalt blir det alltså 6-6,5 dl vilket passar bra enligt mängd till hennes vikt. Jag återkommer i alla fall när jag vet hur det fungerar! *Hoppashoppas* att hennes mage klarar av det.

Själv har jag gått i matändringstankar, och det här med att röra mer effektivt på sig. Jag är jättesugen på att ha en spinningcykel hemma. Behöver komma på ett "styrkeprogram", kanske med pilatesboll inräknat? Jag vill ha mer effektivitet när jag promenerar. Nu är det så lätt att ha henne lös medan jag går i sakta takt och håller koll på henne. JAG behöver minsann också små-springa runt i skog och mark och svettas ordentligt!

Vad det gäller mina matvanor vill jag dricka mer vatten - vilket jag är urusel på, börja äta vitaminer + järntabletter, ännu mer frukt och grönt (har ändå blivit bättre på den biten på sistone måste jag säga!), mindre kolhydrater om jag inte sätter igång och konditionstränar, och sluta äta choklad stup i kvarten. Dessa tårtor och cheesecakes kan jag leva med - det får bli min belöning när jag sköter allt i övrigt. Där lägger jag ändå i nyttigare saker och kan välja mindre fetthaltiga mejeriprodukter.

Så nu blir det ändring för både mig och vovven. Återkommer mer när jag faktiskt börjar lyckas med mina planer och idéer.

Av Anna-Li & Pixie - 9 juli 2012 12:06

På flera sätt känns det som vi går vidare i den takt vi ska så vi inte missar något och allt ser bättre och bättre ut. Men ibland får jag känslan av att stampa på samma jävla ställe. Känslan kanske lossnar när vi väl börjat koppla ihop kedjorna ordentligt och vi gjort programmet några gånger, kommit på rätt uppladdning och efter belöning. I alla fall, typ såhär ser det ut just nu:

Platsliggning.
Störning ska läggas in. Kör på som vanligt – upprepad träning då och då. Sitter som skon på foten – perfekt.

Linförighet. Jättebra och skitdåligt. Tufft moment. Vi jobbar helt enkelt på det så gott vi kan.

Ställande/stå. Steg 1: Inkallning, ”STANNA”, *klick* - gula favoritsuperbollen flyger bakåt!
Steg 2: Börja ta bort bollen och köra belöning efter momentet.

Läggande under gång. Det här är definitivt min favorit just nu. Jag kan sitta i soffan i vardagsrummet när hon sitter på balkongen och gör ingenting. Plötsligt vrålar jag ”LIGG” och hon lägger sig ner. Min superstjärna! I övrigt kör vi på som vanligt, ökar ständigt tempot och tränar att ligga kvar med säkerhet.

Inkallning. Fokus på att sitta kvar men komma tillbaka med ordentlig fart. Även fina ingångar. Kommer antingen gå bra som nu eller totalt fel som på inoff i juni. Vi får helt enkelt se.

Apporteringen. Stadga och snabba gripanden. Sitter som det ska ca 99% av gångerna. Vi ska alltså bara öka sista pluttprocenten till hundra.

Hopp över hinder. Det är svårt att träna detta utan hinder, men som tur är hittar man en stock eller kanske något annat som går att hoppa över. Hoppet sitter bäst av allt.

Sen ska det bli mer ihopkopplad träning. Ingång på plan + längre kedjor + eventuellt extern belöning + vara på olika platser. Tomma och befolkade. Asfalt, gräs, grus, skog och mark. Senaste träningsplatsen var faktiskt vår ödsliga parkering utan för porten. Bra träningsställe, eller? ;)


Hehe och nu kom Pixie bärandes på ett brev i munnen som precis damp ner i brevlådan. Sötfian! Ska gå och baka radiokaka, senare när det inte är så fruktansvärt tryckande varmt tar vi ut träningen i sommarvädret. Frågan är bara var? Någon som vill haka på träningen kanske?

Av Anna-Li & Pixie - 9 juli 2012 11:19

Igår åkte vi till Hellasgården för att bada. Eller ja, en av oss skulle i alla fall bada. Jag fick ju tipset av Eva på jaktursen att helt enkelt bara släppa i Pixie i vattnet. Hur gick det då?...

Tja vi kan väl säga att problemet inte längre sitter i huruvida hon ska i vattnet, utan att få ur henne. Och tro inte att det beror på att hon numera "simmar som fisken i vatten" - hon älskar när det plaskar och att dricka av vattnet. Samtidigt som hon tafatt försökte simma slurpade hon i sig vatten tills hon fick en kallsup. När jag till slut fick ur henne ur vattent tjöt hon som ett missnöjt småbarn. Jaha, *suck*. Vi får helt enkelt fortsätta träna i lugn och ro mer och mer och se hur det utvecklas.

Senare kom Eira och mopsvalpen Sasha! Pixie tyckte det var både roligt men lite skumt med en så annorlunda vovve. Men hon lekte på fint och försiktigt ändå, sprang lite hit å dit med mopstösen i hälarna.


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se