Tollaren Pixie

Senaste inläggen

Av Anna-Li & Pixie - 3 juli 2012 14:16

Klanhelgen


Dagen efter vi landat, efter en intensiv vecka på läger, var det dags för årets kennelhelg för Agrosofen, Tollarbo och Lönnlövet. Tåget åkte från Stockholm Södra halv åtta så det blev ingen välförtjänt sovmorgon för våran del. Helen och Johanna hämtade upp oss i Bro och så åkte vi. Nu har jag åkt tillräckligt många gånger till Säbyholm för att nästan kunna vägen utantill..

Johanna släpptes av för att ha agility och vi åkte till skogen där ett glatt Tollarbogäng väntade. Alla syskon utom en. Smart, Toy, Raya och deras släkting Tassa. (Jag kom såklart på att syskonen på rätt långt avstånd är släkt med Pixie, men det behöver vi ju inte ta här. *Jäkla släktforskare*)

Vi hade kurs för Eva Thorén-Söderström som gav ett bra intryck direkt. Hon förklarade bra och på allas egen nivå. Var det någon som inte gick så bra fick man köra igenom tills hunden klarade det med Evas tips och hjälp på olika sätt. Första passet handlade om markeringar. För Pixie gick det trögt i början men till sist lossnade det. Hon hade bra stadga och fokus - markerade var dom trillade ner, kom in snyggt med hela dummyn i munnen. Blev rätt paff hur lik Glada hon var varje gång hon kom in med den. Kopia typ! Vi pratade om varje hund, hur den hade gjort och vad som skulle behöva jobbas på. Eva förklarade tydligt och bra, ritade på marken hur hon tänkte så vi förstod. Skulle jag gå jaktkurs igen vill jag verkligen gå för henne. Hoppas det finns någon kursplats bara...

Det sista som gjordes var att testa skott. Eftersom Pixie aldrig hört skott gick jag och Helen iväg med henne och kastade lite boll, hon fick godis, söka lite. Hon hade noll reaktion på skott. SÅ SKÖNT! Nöjd matte. Till sist skulle vi köra den övningen skottet var med i. Hon sköt ut en svart boll med skott som hunden sedan skulle hämta in. Hon reagerade fortfarande inte, men stack för tidigt. Det var ju en så rooolig boll dedär.

Andra passet började vi med dirigeringar och störning. Eva satte ut en synlig dummy, gick och ställde sig, kastade upp en dummy i luften bredvid sig. Vi dirigerade ut. Jag var lite nervös eftersom Pixie inte klarat varken dirigering eller störning förut, men vi testade. Och hon sprang finfint! Rakt ut som hon skulle, sen i båge mot Eva. Men hon sprang i alla fall ut. Vi upprepade övningen och till sist kom hon in med dummyn, och blev skickad till den andra som belöning.

Jag fick ett problem. Hon hoppade efter dummysarna hon kom in med för att leka med dem. Då tog Eva upp doggie-zen (tror det stavas så?). Som omvänt lockande med godis fast med något annat. Hoppar hon efter dummyn: ryck bort den. Ta fram den igen när hon sitter och säg varsågod om hon inte hoppar. Så det ska vi träna mycket, även med belöningsleksaker vi använder i t.ex lydnaden.

Hann knäppa en del bilder från andra passet, men att fotografera apporterande hundar måste vara bland det svåraste jag försökt mig på att fotografera. EN lyckad apporteringsbild på Tassa, och den är inget supermaterial direkt den heller. Får se till att öva öva öva. Jag fick ett antal bilder till på vovvarna på kursen - så ni som vill ha fler foton kan antingen ladda ned från mitt facebookalbum om ni hittar mig där, eller skriva er mail här så skickar jag.

Mamma följde med som moraliskt stöd/vilsen okunnig mamma/hundhållare

Raya

Smart

Toy

Tassa
  

ANNONS
Av Anna-Li & Pixie - 3 juli 2012 11:04

Riksläger 25-30 juni


För en vecka sedan åkte jag och Pixie till Vilsta Sporthotell i Eskilstuna. Ösregn hela måndagen, men väldigt fint och bra väder resten av veckan. Bra ledare - två ungdomsledare samt lägermammorna Cattlin som har koppling till Skarpnäck HU och "Blomman" som visst var med och grundade Skarpnäck HU.

Vi har hållit på med agility, lite freestyle/trickträning, handling, lydnad, bruksgrenarna sök spår och viltspår med Therese Palm, specialsök och haft ett flertal föreläsningar om saker som mentalbeskrivning, bomb och narkotikahundar, retrieverjakt och annat tillhörande järnmärkesprovet och provet för hundborgarmärket. En väääldigt intensiv vecka för mig och lilla bus. Såklart var det en massa andra roliga lägeraktiviter utöver. Jag trivdes verkligen där i naturen i en liten stuga med dåligt badrumsgolv!

Agilityn: Vi tränade lite agility på måndagen i spöregn vilket väl inte var så jättekul och Pixie var rätt oladdad. Men på andra träningen gick det bättre och jag såg att hon tyckte det var roligt. Tyvärr hände en incident med en boll + annan hund så Pixie blev rädd och vågade inte träna mer den dagen.

Lydnad: Första lydnadspasset var en gruppövning med stanna, inkallning, sitta, ligga, koncentration och en del annat. Pixie var ofokuserad. Sista dagen var det valfritt och vi tog lydnaden - gick mycket bättre! Kunde öva fria följet bra med fokus och lite lkl 1 apportering.

På torsdagen skulle vi köra ett litet lydnadsprov för att ta järnmärket. Tyvärr hade Cattlin som var domare hjälp mig klippa klor på Pixie dagen innan så när hon skulle hälsa stack en livrädd Pixie iväg. Men när hon ställde sig en bit bort kunde vi fortsätta med provet - och fick högsta betyg! Åter igen, linförighet var vår svaga sida. Måste jobba på det.

Freestyle: Vi övade först lite slalom, såg till att hon trivdes med att gå mellan. Andra passet körde vi upp och ner på pall, samt "fjärrstyrning" - gå runt pallen på kommando. Gick sådär, vi tog en paus och då tränade jag Blommans aussie Mumrik på pallen istället. Roligt måste jag säga! Charmig kille som flög galant upp med tassarna på pallen. Snacka om att han hade en personlig "tassarna på pallen"-stil.. önskar nästan att jag filmat.

Bruks: Onsdagen var helt ägnad åt bruks. När vi samlades på morgonen var Therese Palm som tävlar i flera bruksgrenar där och skulle vara spårinstruktör. Blomman var sökinstruktör.

Vår grupp började med söket. Pixie hade väldigt lätt för att sätta nosen i marken, ibland vädrade hon i luften men att ha nosen i marken var bättre tyckte hon. Vi gick runt lite, hon nosade på och efter ett tag hittade hon funktionären bakom en sten. Jag blev intresserad av personsök, men vi får se hur det går med Pixie. Senare i framtiden så!

Personsök inomhus var desto roligare! Pixie var så gullig, använde näsan precis som man ska och letade frenetiskt efter funktionären. Konferansrummet vi höll till i hade jättehala golv för hundarna, så vi kunde se hur hela hennes kropp bara hängde med och näsan styrde. Tassar och kropp åkte hit och dit.

Vår grupp körde alltså spåret sist. Alla fick en sträcka i skogen att gå en bit ifrån varandra. Mitt spår skulle gå rakt in i skogen med men mjuk sväng efter en bit. Tyvärr krockade jag med en å och genast blev sträckan tillkrånglad. Förvirrad som jag är tappade jag bort mig rätt rejält när vi skulle köra, och Pixie hittade inget heller så vi avbröt och gick till avslutningsplatsen där jag lagt favoritbollen. Jag var väldigt taggad på spåret innan, men efter att vi kört tappade jag intresset. Viltspåret känns som en bättre början, roligare (i alla fall just nu).

Viltspår: Torsdagen var i viltspårets tecken! Jag kan väl säga att det var en del oroade ansikten bland de yngre när dom förstod att vi skulle hålla på med blod och klövar. Vi traskade i alla fall in i skogen och la våra spår, gick ut på en äng och väntade i en timma. Jag fick till en bra startplats, genom bra terräng och en lagom mjuk sväng. Sträckan var precis perfekt i längd också. Hon kom av sig då och då men hittade tillbaka. När hon hittade klöven var hon inte så galen först, smått nyfiken. Men när jag tog tag i den blev den skojig! Hon skulle absolut tugga i sig hela direkt i skogen. Jag fick med mig ett par klövar och en flaska blod hem så nu kan vi träna!

Specialsök: Sista dagen fick de hundar som ville och orkade testa specialsök (som narkotika- eller minsök). Blomman instruerade i hur man kan träna på ett bra sätt, och Pixie + en spårgalen spaniel fick prova på. Hon använde sig av två "snör gummibolls Kong"-leksaker. En hel och en sönderklippt i mindre och mindre bitar. Dom fick börja leka med den stora, sen gömdes den och hundarna letade. Sen togs en mindre bit och gömdes så hundarna letade. Efter det kom koner fram, 5-6 stycken varav en gömde leksaken. Pixie var helt galen och älskade det, jag tyckte det var lika kul! Vi kommer definitivt köra det där hemma. Hon var heelt slut efteråt. Borde nog haft en video på det, men kan filma hemma.

I övrigt har vi haft femkamp: Rulla ägg med näsan, leda en blind genom hinderbana, skjuta tvål, bära äpplen under hakan och ta en vattenballong genom en bana. Tävling: Apportera in så många saker hunden kan, springa agilitybana med hunden kvar i starten, hundarna ska springa så fort dom kan på tid, ta en flaska mellan knäna och hälla innehållet i en hink, skälla så många gånger som möjligt på tid. Gjort flätleksaker själva, sett och pratat om hundars beteénden när dom hälsar, och haft andra småtävlingar. Underbar vecka. Precis vad vi behövde!

Blomman pratade om hundars beteénden och gjorde demonstrationer

I väntan på sin tur...

Publiken tittade intresserat

Pixie och jag var 08:orna i stuga 305 med Ebba och münsterländern Molly från Järfälla. Go Stockholm!
 
Vackraste lilla bus <3
Nöjd tollare med klöve efter viltspåret 
Ebba och Molly lyssnade på instruktioner
Ledare Anna med Rut och Cinco, som också la ett viltspår
Blommans aussie Mumrik
Solnedgång från världens jobbigaste skidbacke (ja att gå upp för den alltså..)

ANNONS
Av Anna-Li & Pixie - 22 juni 2012 13:27

I tisdags åkte alltså jag och Pixie till Bro, där Helen hämtade upp oss för att åka till Säbyholm och träna jakt. Vad jag inte visste var att Agneta och grabbarna också skulle komma!

Pixie fick börja pröva på en liten kaja, nu kommer jag inte ihåg hur fort hon började bära fåglarna men det gick definitivt över förväntan. Sen blev det att pröva på fiskmås, något hon inte fått testa förut. Efter en del kastande tog hon några bett och jag tror hon bar den lite. Duktiga flickan! Sen var det anden och tja dom är ju verkligen större. Överlag var hon i alla fall jätteduktig, bar flera gånger och kom in till mig. Sen var det meningen att jag skulle kolla Rallys apportering också, men det satt en gnällande, uppbunden och grymt missnöjd liten dam om jag bestämde mig för att träna med istället. När hon slutade gnälla kom jag fram och belönade, eller kastade godis till henne. Började hon igen så gick jag. Får dock fundera mer på hur jag ska göra med gnället. Inte roligt alls!

Jag hann fråga Helen om de viktigaste sakerna jag tänkt på och behöver hjälp med. Dels visslingarna (inkallning, stoppsignal och närsökssignal) och även dirigeringar. Jag fick en flera bra tips hur jag ska gå till väga, så nu har vi att träna på! Min mamma hittade förresten en jättefin skrivbok som vi haft i gömmorna, som numera är min "hundtränarbok". Där ska jag skriva ned träningstips från kurser, övriga tips, och ha som dagbok när vi tränat eller gjort nåt annat. Känns som att jag behöver det för att komma ihåg allting.

Efter jaktträningen i skogen tog vi oss ner till fotbollsplanen på skolan, där det blev lydnad och fika. Agneta körde rutan med Ozzy, Scilla och Glada fick visa upp sina kunskaper och jag körde lite fritt följ med Pixie. Sen satte vi oss och fikade - Agneta var gullig och tog med hemgjord kladdkaka! - och babblade hund. Vi pratade bland annat om BPH, och att vi kommer göra det senare i höst. Pixie skulle lika gärna kunnat göra i sommar, men det blir ju roligare att göra med dom andra. Hoppas att det blir en valp/kullträff av det!

Jag håller förresten på att uppdatera hemsidan just nu, så för er som går in på den och ser att det ser lite knäppt ut - var inte oroliga! It's in progress. Försöker förenkla den lite, samt lägga till saker jag missat.

Och det sista att skriva om är väl lydnaden. Jag har lovat fixa en video att lägga ut till gamla kursgruppen, så jag ska hitta någon som är villig att filma. På lägret kommer det definitivt kunna bli en hel del lydnadsträning och kanske någon som kan filma oss. Kommer uppdatera mer om lydnadsträningen efter lägret för vi har antagligen kommit lite längre då! Tar såklart med kameran också, så det blir en heeel del bilder när jag kommit hem..

Av Anna-Li & Pixie - 21 juni 2012 18:21

Nu är snart bara 2 dagar kvar tills vi åker till Eskilstuna och Rikslägret! Funderar på hur jag ska packa och att ta med det viktigaste. Blir det hetta vill man ju gärna ha shorts och t-shirt,  men blir det regn måste stövlar och tjocka kläder på. Så det får helt enkelt bli 50/50 packning. Mamma var förresten smart nog att ringa och fråga några saker angående lägret, och då fixade hon så jag kan låna lakan för en billigare summa - alltså behöver jag inte släpa med det!

Idag investerade vi äntligen i en transportbur också. Gick först till våran vanliga affär, där hade dom bara en som var rätt tung och klumpig. Så vi gick vidare till en annan zooaffär, där vi äntligen hittade den perfekta buren. Den väger typ ingenting att bära, bra storlek och går lätt att vrida ihop. Så nu efter 3 dagar med shoppande av hundtillbehör och kläder att ha i naturen är både jag, Pixie och mamma nöjda! Frågan är hur glad plånboken är numera?

Jag ska skriva mer om tränings-"kvällen" jag hade med Helen och Agneta i tisdags, måste bara fixa några saker först.

Av Anna-Li & Pixie - 20 juni 2012 23:45

...och vi har precis införskaffat en riktigt apportbock!


  


Och idag har vi även skaffat lite bättre "träningsgrejer" till mig. Nya sköna byxor, regnställ, stolryggsäck, t-shirt och stövlar. Från animail.se fick jag äntligen en godisväska i förra veckan. Vi har en påse Frolic inför Rikslägret nästa vecka. Extra klicker, nytt snyggt namnhalsband och en fällningskarda till trimning.
Vi är laddade ut i tassar och tår!


Vilken underbar sommar vi ska ha du och jag <3
  

Av Anna-Li & Pixie - 17 juni 2012 16:29

Hejhopp! Vi är nu hemma från en regnig helg i Rimbo på Amandas landställe. Där har Pixie badat (äntligen!!), blivit en fästingmagnet, kutat runt (ibland efter harar..) och haft det mysigt. Vi har promenerat en del, men på grund av allt jävla regn har vi suttit inne mycket och spelat på Amandas brorsas gamla Nintendo. Jag hade tänkt köra dummyträning och lite lydnad men allt dethär vädret sumpade mitt träningsintresse.

Men på tisdag blir det träning! Helen frågade precis om vi vill träna på tisdagkväll i Bro, och det tackade jag ja till direkt. Blir fågelträning och så tar jag med dummys. Det SKA bli mer jaktträning nu har jag bestämt. Sa ju att tollarträffarna i Orhem skulle besökas flitigt men så har det icke blivit. Annat har kommit i vägen, och såg nyligen att jag inte kommer kunna komma alls i fortsättningen. Alla de lördagarna är uppbokade. Skulle behöva gå kurs, helst privat men det blir svårt att hitta och dyrt, men kanske nån med färre deltagare? Jag har en hel del att jobba på; Visselsignalerna - Dirigeringar (hon springer aldrig dit jag pekar) - Faktiskt kunna alla termer, vad saker heter och betyder - Fågelträna igen. Det här är ju då inte allt. Bara det jag kommer på nu. Vi får se jaktkursen på Klanhelgen som ännu mer peppning! Ska ta in allt jag hinner med.

Vårt första fokus, då jakten just nu är nummer två, är lydnad. Nu jäklar måste vi få ihop allt. Största fokus är att träna på så många olika platser som möjligt, och det andra är att bli klar med de delar som inte är färdiga. Apporteringen, ställande, och snabbare lägganden. Även fria följet måste bli fokuserat. Jag blir mer och mer sugen på ett LpI, och vi borde kunna ta det rätt snabbt om vi kämpar tills vi nästan storknar. Vi har ju debuten på Öland, sen finns det en tävling i oktober på Märsta-Sigtuna BK.. ska kolla vidare på det.Badkrukan badar!!!  

Av Anna-Li & Pixie - 10 juni 2012 12:56

Hej på er! Längesen nu. IGEN. Orkar jag ens påpeka det i nästkommande inlägg? Njea, får väl se det som en normal grej helt enkelt. Jag har i alla fall haft en skön vecka med sista lilla pluggandet, äventyr och lite avslappning med filmer också.

I tisdags stod alarmet på 6.05 (!!!) för jag och Pixie skulle med ett tåg till Bro som gick 7.07 Väl framme 7.45 mötte Helen upp oss och körde mot Säbyholm. Jo jag har ju bestämt mig för att gå på Säby trots allt, känns så skönt nu att ha det uträtt och bara tre härliga hundår att se fram emot!

Det skulle bli ett besök för mig, men lite speciellt då det var Säbyholm Mästerskapet - hundtävlingar. Perfekt tillfälle för oss att åka dit. Väl där var vädret väldigt lagom, men framåt dagen blev det jättevarmt! Lite för varmt faktiskt, svettades som en tok. Uscha. Vi satt iaf och tittade på medan alla andra körde lydnad, rallylydnad och freestyle. Sen var det hundrastning och Helen körde oss till en liten "lada" där resten av rödtottarna befann sig. Dom och Pixie fick springa av sig i skogen, skönt skönt. Hade verkligen glömt hur liten Glada är - och vad Kaja är stor! Roligt att få se Kaja och Glada bredvid varann nu. Vilken skillnad.

Sen lämnade jag Pix med dem i en box, åt lunch och promenerade sen tillbaka för att hämta Pix medan Helen gick till agilityn för att vara domare. Jag tog det baaara lugnt och strosade längs vägen. Blommor, natur, gräs, bin, tystnaden, får- och hästhagar.. Paradiset. Efter att ha hämtat Pixie strosade vi lika lugnt tillbaka och tog en omväg, satte oss i slutet på planen där de andra var och bara njöt av solen. Efteråt när alla gått kunde jag släppa Pixie på planen och hjälpa till att plocka ihop allt. (Jag var förresten barfota, vilket kändes som att gå på moln - HÄRLIGT) Det absolut gulligaste var hur hon följde efter Helen - som en liten svans! Jag fick ropa och ropa om jag ville ha med henne för hon sprang hellre efter Helen. Tycker verkligen om att hon fortfarande har ett så bra band till henne.

 

Onsdagen, Sveriges Nationaldag, spenderades helt och hållet på klubben i Skarpnäck. Där var det nämligen också mästerskap. Vi kom dit vid 11-tiden och då hade alla redan samlats. Kort efter det satte freestylen igång och jag började mitt fotograferande. Det var roligt att testa en så annorlunda fotografering, jämfört med vad jag plåtar annars!

Vi fick se 6 olika program, sen var det dags för Junior Handling. Sen kom det som var absolut svårast att fota - agilityn! Jag satt på samma ställe hela tiden (fick ju inte störa de som tävlade) och jag kan säga att jag är glad att jag fick till några bilder.. Det mesta var suddigt och rörigt och saker i vägen hela tiden. Det där får jag verkligen jobba på. På rikslägret lär det bli en hel del agility, får öva att fota där! Blandat med tävling var det korvgrillning och allmänt surr. Mamma jobbade flitigt på vid grillen, hon får nog bli utsedd till "årets grillmamma" om klubben inför nåt sådant, hehe.

Jag å andra sidan gick i lydnadstankar. Skulle jag testa att starta idag? Hur skulle det gå? Efter mycket tänkande och gående fram & tillbaka skrev jag upp mig på startlistan. Jag blev sista startande. Jag var först nervös, men efter ett tag släppte det. Visste ju att det bara var test, och jag skulle hoppa apporteringen eftersom det inte är intränat än. Så blev det dags. Platsliggning. Jag la ner henne, och hon lyssnade direkt. Promenerade till min plats och vände mig om. Hon låg kvar än så länge. Och nu också. Nu med. Vilken evighet det tar! Snart reser hon sig väl..

Men det gjorde hon inte!! Jag var helt cool när jag gick tillbaka, men inombords ville jag bara ropa och skutta av glädje. Kan inte säga att jag borde varit förvånad - har övat det här en del. Men shit pommes DET GICK. Glömde totalt att det var tandvisning, men Pixie skötte sig helcoolt. Tittade upp på mig, som att försäkra sig att det var okej, sen tittade domaren på tänderna. Hon bara satt. Tack underbara söta stora duktiga Pixie för att du klarade det!

Platsliggning: 10
Tandvisning: 10
[För mig var första delen en total seger. Som sagt, borde inte vara förvånad men ändå. Vilken tävlingsinställning hon hade precis då!]
Linförighet: 5 - Släpar. Drar i koppel. Sitter ej. Nosar.
[Totalt okontaktbar med nosen i marken. Jag pratade med henne, drog henne mot mig men hon var väck.]
Läggande: 8,5 - Något långsamt. Sätter sig med förflyttande från ägaren.
[Hon har ett långsamt läggande så det får vi helt enkelt jobba på. Förflyttningen noterade jag inte ens.]
Inkallande: 0 - Lyssnar ej på första kommandot.
[Mitt älskade hjärta. När hon satt där och jag ropade på henne var det som att prata med en döv person- helt borta. Såg på hela henne att hon var överhettad och inte förstod vad jag menade. Hon är perfekt på inkallning annars, men det här var bara löjligt. Lilla plupp!]

Ställande: 0 - Stannar ej. 
[Ropade stanna två gånger, kan ju inte stå än, och på andra stannade hon jättelångsamt men det var ju verkligen inte korrekt på nåt sätt.]
Apport: 0
Hopp över hinder: 9.5 - Något långsamt.
[Jippie säger jag bara!! Också en seger. Var så rädd att hon skulle gå runt, men hon satt kvar och hoppade över när jag ropade. 9.5 var heeelt över förväntan.]
Helhet: 7.5
Totalt: 113,5, 3:e pris, sista placering.

  

A + P teamet <3

Av Anna-Li & Pixie - 17 maj 2012 21:46

Jag har känt mig lite virrig och haft svårt att verkligen fastna för någon hundsport. Lydnaden har som sagt gått upp och ner, jakten likaså (när det är vintertid). Varken rallylydnad, agility, freestyle eller det som unga mest håller på mig tilltalar mig tillräckligt för att jag vill kämpa med nåt sånt. Sök eller spår skulle jag väl kunna testa, men jag jublar inte direkt av glädje när jag tänker på det.


För väldigt längesen läste jag en kort snutt om rapport, och tyckte att det verkade intressant. Sen har jag inte funderat mer på det. På senare tid har det där kommit upp i huvudet igen, så nu bestämde jag mig för att kolla upp mer. Hittade en väldigt bra och läsvänlig sida på vovve.net. Kolla den:  http://vovve.net/Bruks/rapport.asp

Jag var rädd att jag skulle tappa intresset för det här om jag verkligen läste på, och blev först chockad när jag läste hur mycket det faktiskt krävs. Men sen blev jag snarare mer fascinerad och jäkligt glad att jag hittade det här! Rapport känns verkligen som något jag kan sätta mig in i och brinna för.


Problemen: 1. Hur det skulle funka för Pixie? Klarar hon att i högsta klass springa lite mer än 6km? Kommer hon tycka det är kul eller bara jobbigt? 2. Man måste vara två personer. Vem känner jag som skulle kunna hårdträna rapport med mig? Ingen. Så jäkla typiskt!! Jag har försökt hitta om det finns någon kurs eller liknande, men det verkar inte vara tillräckligt vanligt för att det ska finnas. Man får fråga på Brukshundsklubbarna om det finns något "rapport-gäng" och höra med dom. Eventuellt blir vi introducerade till rapport på Rikslägret.


Jag tänker inte ge upp det här bara för att jag inte känner någon och att det är en rätt "okänd" bruksgren. Om vi småtränar det först, och Pixie tycker det är kul så kör vi bara. Kommer söka på nätet tills det brinner i fingrarna, fråga runt tills jag tappar rösten. Det här känns verkligen som något vi kan bli bra på och älska att göra tillsammans, så jag ger fan inte upp!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se