Tollaren Pixie

Senaste inläggen

Av Anna-Li & Pixie - 17 maj 2012 13:39

Jo jag vet, jag skrev att jag inte skulle prata nåt om lydnadskursen förrän senare men nu har jag en liten tidslucka här!

Igår var det alltså kurs som det är på onsdagar, och nu var det fokus på apporteringen, ruta, fritt följ/fotgående och lite stadga med mera. Vi ska öva på..

[] Ingång på plan - behålla fokus och energi
[] Apport. Leka med leksak, lägga ner apport. Belöning när hon ta upp apporten, går mot mig, tar ögonkontakt osv.
[] Stå. 1. Hoppstå-övningar. 2. Gå bakåt, belöna när hon stannar stående. 3. Klicka in så fort hon bara står.
[] Fritt följ. Jag ska öva in svängar, halter, fart och att få med henne om hon sackar efter.
[] Ruta. Skicka mot rutan-target, klicka och belöna bakåt med boll. Öva "explosivitet".

Vi började som vi alltid gör - öva ingång på planen. Leka upp hunden med leksak, ta bort leksaken, gå in på plan och utföra ett valfritt moment. Jag kände att jag behöver öva på att få Pixie att behålla fokus och energi på mig i pausen mellan lek och moment. Det blir lätt fladdrigt och nosen ner i backen för henne. Men när vi väl ska köra momenten "på plan" är hon säker och duktig. Är så nöjd med hennes ögonkontakt!

I apporteringen skulle alla visa var dom var nånstans. Jag hade inte kommit speciellt långt därför att Pixie väldigt gärna ville lägga sig ner med apporten i munnen. Våran övning blev att leka med leksak (apporten bakom ryggen) sen kastar jag fram apporten, hon tar den och jag klickar beroende på hur långt jag vill belöna. T.ex att hon tar upp den, tar steg mot mig eller ögonkontakt.

Vi körde även moment platsliggning. Det gick sådär just då, men hemma brukar hon kasta sig ner med huvudet i backen. Alltså behöver jag intesivöva det utomhus. (Mer ett eget kriterium för mig när jag får tid över, det känns inte som nåt hon kommer behöva öva länge på för att få in.)

Fritt följ fick jag i läxa att öva min egen gång. Hastighet, svängar och hur jag rör överkroppen. Det var inte svårt att förbättra mina rörelser, känns bara naturligt bättre att sträcka sig och titta framåt. Men vad gör Pixie då? Dom gånger jag övat hemma har hon haft en tendens att halka efter lite. Hon tröttnar mitt i. Men igår gick hon superbra, även i språngmarsch. Men svängar och halter får jag fortsätta jobba med.

Övningen rutan-target gick jättebra. Det har jag bara testat en gång och då gick det bra. Hade dock förväntat mig det för jag brukar kunna skicka henne till saker. Våran övning här blev att få in farten mot targeten. Jag ska hålla i hennes sele och liksom med fart knuffa henne mot rutan. Då rusar hon dit, jag klickar och kastar en boll och samma håll. En bonus blir att hon apporterar tillbaka bollen. Två övningar i ett!

Men det absolut härligaste hände ändå efter kursen. Det är en bit att gå från kursplatsen till tunnelbanan, men bara stora gräsfält så jag kan alltid ha henne lös då. Så börjar vi närma oss tunnelbanan och jag kopplar henne som vanligt. När jag har gått en bit tittar en tjej leénde på oss och säger "Gud vad fin och duktig hon är!". Det gjorde verkligen min dag. För jag måste väl erkänna att lydnaden varit lite svajig för mig. Jag tappade glöden under några veckor, ville inte lika mycket som förut. Dessutom har vädret under varje kurstillfälle varit uschuschusch. Inte speciellt peppande..

Men nu är vi påväg upp igen. Och jag har ju hela sommaren på mig att träna nu!! Det kommer gå så bra. :)


Alltid du och jag, ett riktigt dreamteam!
 

ANNONS
Av Anna-Li & Pixie - 13 maj 2012 11:14

Ja VARFÖR är det så svårt att blogga?? Ingen aning.. Finns inte ens några ursäkter. Livet bara rullar på som vanligt. Vilket ju är bra! Men det här med bloggandet går ju bara åt skogen. Får väl erkänna att jag inte är bra på att läsa bloggar heller. Här kommer en rejäl update i alla fall:

Nyheten för dagen är att Pixie blivit stor - både åldersmässigt eftersom hon blir 11 månader idag! - men hon har även börjat löpa. Skulle tro att hon är på dag 2/3. Hon har betett sig konstigt ett tag nu, lite spökig. Antog att det var en åldersgrej men det var visst hormonerna som jäklades med henne. Hon är superduktig på att hålla rent efter sig!

Rallylydnaden
avslutades i tisdags. Jag hann lära henne "framför" (sitta framför mig) och "höger" (gå höger in fot, istället för från vänster in/runt). Det var jättekul att gå nåt lite annorlunda och ett bra tillfälle för oss två att bara ha lite rolig träning tillsammans. Tyvärr kommer det inte bli nån vidare rallyträning i framtiden eftersom vi har så mycket annat att göra.

Lydnaden går det lite upp och ner med. På kurserna har det varit dåligt väder tyvärr, men vi har jobbat på ändå. Vi har tränat och pratat fritt följ och ska börja med ruta nästa gång. Även apporteringen ska vi börja med på riktigt nu. Tror att jag skriver mer om det när kursen är slut eller innan sista tillfället.

I övrigt så har Hundungdom ÄNTLIGEN släppt sitt Riksläger, och nästan samtidigt släpptes datum och info för Klanhelgen (Agrosofen/Tollarbo/Lönnlövet). Tyvärr krockar evenemangen men jag håller på och löser det! Har jag otur får jag även sommarjobb den veckan men jag får lösa det också. Mycket att göra, jo tack jag vet!

Och här kommer en radda efterlängtade bilder på lilla bus!

Pixie har bestämt sig för att skippa all lydnad och jakt. Hon ska bli fotbollsproffs!

"I'm watching you.."

Vi tittade på solnedgången över Stockholm för några kvällar sen. Hon la sig duktigt ner och vilade så jag kunde plåta. Vääärldens sötaste!

ANNONS
Av Anna-Li & Pixie - 20 april 2012 12:24

Ja det händer verkligen mycket hela tiden. Plugg + långpromenader + ha kvar sitt sociala liv med kompisarna + gå kurser + träna inför kurserna + en massa annat som händer runtomkring. Åååh så frustrerande!! Men ja nu skriver jag i alla fall.

Lördagen 14e skulle vi haft lydnadskurs men med tanke på det extremt dåliga snöovädret blev det inställt. Jättetrist! Känns bara som att vädret jävlas med oss numera. Har bilder från april förra året som är jättefina - sommarblommor, picknick i bara linne och shorts, sommarsol.. Och vad håller vädret på med nu liksom?? Bara grått och trist.

I tisdags var vädret bättre så då var det dags för första rallylydnaden på Skarpnäcks Hundungdomsklubb! Janna som håller i kursen var jätteduktig och förklarade noggrannt, sen skulle alla få öva på skyltarna på egen hand.  Jag var nyfiken på att börja testa och träna - Pixie var tyvärr mer nyfiken på att nosa över hela träningsplanen. Totalt ofokuserad! Och det hjälpte ju inte direkt att det var iskallt ute. Egentligen är det  ju väldigt bra övning, att träna på fokusering i störningsmiljö.

Efter kursen fick jag se den lilla klubbstugan (fick veta att på förra lägret dom hade sov det 18 personer med hundar där - rummet hade ungefär samma yta som vårat vardagsrum..) och prata lite mer. Jag sa att jag var intresserad av att fota för klubben (det är jag verkligen!) så nu ska jag fotografera vid två olika tillfällen framöver och hoppas på att få bra bilder till hemsidan.

Imorgon lördag ska vi åka till Orhem och träna med tollargänget! Har lagt en fågel på balkongen så det hinner tina tills imorn. Är jättepeppad att träna jakt! Nu jäklar ska vi sätta igång på riktigt, köra hårt och vara redo för Specialen. :) Får dock hoppas att vädret blir något bättre till imorn än det är nu.

Av Anna-Li & Pixie - 1 april 2012 21:45

Livet och dagarna rullar på som vanligt. Påsklov nästnästa vecka, och sen är det inte långt kvar till det efterlängtade sommarlovet! Fyllt med alldeles för mycket planer. Det jobbiga är att typ hälften krockar.

- Skarpnäcks miniläger, 9-10 juni
- Riksläger (bara preliminärt bokat än), 25 juni-1 juli
- Klanhelgen, 29 juni-1 juli
- Tollarspecialen, 10-12 augusti

Sen har vi även U-SM (inget datum än), SHUs Bruksläger som krockar med en viktig vecka för mig, och ett läger för SSRK-ungdomar i maj som jag inte pratat om men verkar intressant. Vi får se hur allt slutar, vad jag hinner med!

Jag har även börjat fundera mer på vad jag vill göra på Specialen, och jaktintresset blir större och större nu. Det tog väl en paus under vintern då lydnaden tog över mera. Men nu har jag blivit så sugen på att jaktträna igen att jag bestämt mig för att åka på alla (eller så många jag hinner iaf) Tollarträffar i Orhem där jag kan få hjälp att kicka igång igen. Då blir det jakt på helgerna och lydnad + rallylydnad i veckorna. :) Sen ska jag även börja ändra på min kost, fysiska aktivitet och få bättre sömn så jag orkar mer. Just nu är allt så rörigt. Det är speciellt viktigt för att jag måste plugga mer nu, jag har nämligen ändrat mitt gymnasieval. Det blir fotolinje ändå..

Söndagspromenad på Gärdet för inte så länge sen.  

Så vad har vi gjort sen sist jag skrev? Vi har varit på lydnadskursen två gånger, första var teori. Och jag vet inte om jag kan tala för oss båda, men jag är i alla fall nöjd. Katarina är jätteduktig, Pixie är jätteduktig, och jag hoppas att jag också är jätteduktig på att träna/lära/lyssna/fråga etc. Vi använder boken "Från valp till stjärna" av Maria Hagström, och även om jag inte hunnit läsa så mycket som jag borde så är det jag läst hittills riktigt bra! Får ta och sätta mig in i läsningen lite mer nu.

Promenad i Årstaskogen
 

I veckan, tisdag-torsdag, hade jag en tillfällig praktik på Sveriges Hundungdoms kansli! Jag blev varnad innan att det ju "bara är kontorsjobb - papper papper papper", men när jag åkte hem på torsdagen hade jag verkligen fått så mycket mer.

Min handledare var Jane, hon är den enda som jobbar heltid på SHU kansliet. Varje morgon fick jag börja göra rutingrejer, som att registrera nya medlemmar och kolla beställningar i webbutiken. På tisdagsmorgonen tog vi en runda och kollade vilka som fanns i huset. SHU delade våning med SSRK - passande för mig! - och längre ner hade SKK sin våning. Det som gjorde det extra roligt var att man får ha med sina hundar till kontoret, så medan vi vandrade i korridorerna fick jag se alla möjliga hundar. Lunch åt vi på ett matställe precis bredvid, där dom flesta äter. Första lunchen fick jag faktiskt sitta vid samma bord som Hans Rosenberg! Det var lite stort för mig som inte känner till så många inom hundvärlden. Han är en av dom få! Efter lunch tog vi en promenad med Janes hund Busy, och sen blev det väl lite mer jobb och allmänt hundprat.

På onsdagen fick jag vara med på ett möte med SKK's webbansvariga. Dom ville prata om "koppling till SHU på hemsidan" eller vad jag ska säga. Att ha en länk eller en sida för SHU på SKK's hemsida. Dom tyckte att det var en bra idé att faktiskt ha med en hundungdom på mötet. Jag tycker verkligen att det var en intressant erfarenhet för mig, och dom frågade mig bra saker!

Sista dagen var det avtackningsfika för två blivande pensionärer, så jag fick gratis "chokladfika" (ALLT bestod av choklad!!) och sen blev det några tal, lite tårar och mitt i allt träffade jag Janna (som ska ha min rallylydnadskurs) som verkade jättesnäll. Precis innan jag skulle gå var Jane supergullig och gick ner i deras förråd för att ge mig SHU prylar (en mysig knallgul tröja, en ryggsäck och en godisväska, en mugg och ett reflextäcke till Pix)! Jättejättegulligt!! Nu har jag tre SHU väskor haha..

Av Anna-Li & Pixie - 17 mars 2012 15:45

Igår skulle bli en bra och trevlig fredagskväll, vilket det till en början verkligen blev. Mamma hade sedan ett par veckor tillbaka planerat att ha en "vårfest" för sina närmsta vänner i festlokalen på våran gård. Den hölls igår, och Clara och jag skulle hjälpa till som servitriser/extra hjälp. Pappa var hemma och tog hand om Pixie.

Så plötsligt (jag minns inte vad klockan var) säger en av mammas kompisar att fyrbeningen är utanför lokalen! Jag blir jätteglad och förstår att pappa tagit ner Pixie så alla ska få hälsa, och hon älskar ju att stå i rampljuset mitt lilla charmtroll. Jag går ut först, och ser att pappa står och håller upp henne framför fönstret så alla ska se henne. När han ska sätta ner henne tappar han kopplet, och hon springer såklart mot dörren.

Där kom tyvärr det olyckliga in i bilden. Vi hade ställt marshaller utanför dörren (bara en precis där vi var dock, några stod ovanför en trappa) och Pixie förstod ju inte att dedär var farligt.  Hon kutade rakt förbi den brinnande marshallen, välter den och får allt stearin på framtassarna. Hon skrek inte, därför förstod jag inte först att hon fick det på sig. Jag såg att hon var låg, men trodde att hon blev rädd för att hon välte den. Till slut fattade jag vad som hänt och försökte få in henne. Åh så dumt! En panikslagen Anna-Li som ska få tag i en lika panikslagen hund. Efter många försök lyfte jag upp en väldigt sprattlig och rädd Pixie och försökte lugna ner henne. När jag satte ner henne igen lyckades hon dra sig ur halsbandet och sprang tvärs över gården - tack och lov att det var en gård!! - vilket nog egentligen var bra. Hon behövde andas lite och få lite space. Hon sprang inte iväg när jag närmade mig så jag kunde få tag i henne, fortfarande livrädd.

Till slut (det blev lite mer trassel däremellan) hamnade Clara och jag i ett trapphus på gården där jag satt med Pixie i knäet och gjorde det första som jag tänkte på, ringde Helen. Åh tack och lov hon svarade och hjälpte allt hon kunde. Det finns verkligen helt otroliga människor i världen, det var så skönt att få hjälp av en så lugn hjälpsam person som Helen. Clara var också till jättebra hjälp, gjorde vad jag bad om och var den där glada vanliga personen Pixie behövde för att lugna ner sig. Till slut somnade Pixie nästan i min famn, med huvudet på Clara, totalt utmattad. Mitt lilla hjärta!

Jag pratade ju då först med Helen, sen lyckades vi ta oss hem och ringde Bagarmossens klinik. Veterinären sa åt oss att komma in direkt ifall hon hade brännskador. Det kändes i vår situation rätt omöjligt, så jag sa bara att jag ville kolla själv hur det faktiskt såg ut. Hon hade inga brännskador, varken under pälsen på tassarna eller på trampdynorna. Dom såg vanliga ut, och jag fick klämma och känna som jag ville. Problemet var stearinet, hon hade nästan hela högertassen fram full av stearin under och över, och halva på den vänstra. Veterinären sa åt oss att kyla tassen på något sätt för att få av det, så vi tog ispåsar och försökte smälta. Det gick inget vidare. Men Helen hittade något om att diskmedel kunde hjälpa, så vi testade det istället. Mycket bättre! I stort sett all försvann. Efter det fick Pixie ligga i köket och vila. Hon åt som hon skulle (reagerade på "mat!") och var normal i övrigt också. Definitivt tur i oturen!

Tassarna ser fortfarande bra ut och hon är som vanligt. Vi ska ha på diskmedel en gång till för att få bort det sista, men det är inte speciellt mycket kvar egentligen.

Av Anna-Li & Pixie - 9 mars 2012 18:46

Jag glömde på något sätt berätta om den tråkiga nyheten att jag inte kommer kunna vara valpvakt som det var tänkt. Smycka blev tyvärr aldrig dräktig.. :( Känns verkligen jättetråkigt!

Då kom ju direkt frågan upp i mitt huvud; Vad ska jag göra av min tid?? Praktik? Projekt? Nu har det blivit bestämt att det blir båda två. Eftersom jag bara har matte och en idrottsuppgift att göra i skolan så ska jag hitta en praktik att ha tre dagar per vecka. Min restrerande tid kommer gå åt till en bilduppgift som jag måste lägga upp och planera.

Praktiken kommer bli något hundrelaterat. Just nu har vi: 1. Ett annat hunddagis som ligger i Solna, "Hundens Hörna" som jag ringt och kollat med. Hon som äger dagiset verkar skitbra, och dagiset i övrigt också. Jag pratade med henne om tidsperiod och dagar och det lät positivt. Sen kom det negativa; dom har inte mer plats för personalhundar. Blir ju jobbigt om inte Pixie kan hänga med, men vi får se hur vi gör med det. 2. Pratade med Malin igår och nämnde att jag letar praktik med hundinriktning. Snäll som hon är sa hon att hon kunde ringa och prata med SHU's kansli om dom tar emot praktikanter (hon hade för sig att dom gör det). Isåfall är jag med ett fåtal personer på deras kansli där dom jobbar med allt inom Sveriges Hundungdom - boka kurser, utbildningar osv - och dom lär ju även ha med sina hundar. Malin trodde att Pixie skulle kunna hänga med.

Bilduppgiften ska involvera nånting med konst, Stockholm, Södermalm, jag som fotar och en hel del promenader/åkturer i Stockholm/på söder. Perfekt! Pixie kan hänga med, och jag kanske får med mig någon kompis. Olika varje gång vore ju bra, lite variation skall det vara tycker jag. Men vi får se hur jag lägger upp projektet.

Ehm.. Juste! Anledningen att jag pratade med Malin var att Quta tydligen haft likadana blåsor i munnen som Pixie haft nu (P har bara haft en hittills dock) och hon ville lugna mig med att det inte är någon fara. Dom försvinner av sig själv. Och nu har faktiskt Pixies försvunnit nästan helt, lite kvar bara. Så jag får helt enkelt släppa dedär hur groteska dom än är - för hon lär få flera. Tror jag. Haha jaja. I övrigt mår lilla bus bra, har blivit lite varierade promenader med mestadels vårsol och ibland har jag kunnat släppa henne. Det är synd när man t.ex hittar en fin stor rastgård och hon bara står där och glor på mig för att hon inte har något att göra. Vill liksom inte BARA kasta bollar och pinnar hela tiden. Så det har blivit mer träning utomhus också - brabra! Ska se till att ta med kameran snart igen, den har fått ta en paus.

Men nu är det mat, sen får vi se vad som händer. Borde ju redigera bilderna från besöket i helgen men tycker att det är så jobbigt.. Plus att det är fredag. Filmmys borde ju stå högst på listan! ;)

Av Anna-Li & Pixie - 8 mars 2012 20:12

Måste börja med att säga att jag för några dagar sedan började på ett inlägg om helgen, och så dog plötsligt datorn. Förstå min frustration! Inlägget var dessutom nästan färdigt..

Mars rivstartade för mig, har börjat utan att jag ens hunnit blinka känns det som. Jag hade sportlov förra veckan men den spenderades som vissa kanske förstod i sängen med influensa. Men trots det behövde jag på fredagen kliva upp för att göra mig i ordning, städa och allt sånt som hör till när man får besök!


13.40 kom Fanny och Embra men det tog ett tag innan vi hittade varandra på välbefolkade centralstationen. En timma senare landade även Hanna med Melwin och efter det kunde vi hoppa på tåget till Södra Station. Hemma tog vi en snabb fika och pratade lite innan vi traskade till Tanto och stora fotbollsplanen. Där fick vovvarna rusa av sig ordentligt!Efter det gick vi till BK för härlig snabbmat istället för att stå vid spisen och laga mat. Jag visade så mycket jag kunde av Medborgarplatsen, även om det inte fanns så mycket att se. Sen gick vi hem, åt och pratade på om allt mellan himmel och jord om hundar och tollare. Så härligt med lika hundtokiga människor som mig!


Lördagsmorgonen började segt, men efter några om och men tog vi oss iväg till Årstaskogen. Där stannade vi på ett öppet soligt ställe för att plåta. (Jag kommer INTE lägga upp några bilder från helgen ännu. Har inte redigerat klart och det tar sån tid. Är väldigt trött just nu och upptagen med att överhuvudtaget ta mig till skolan.) Jag fick några fina bilder!


Nöjda hundar och tjejer traskade sen hem för att vila och äta, innan det var dags att gå tillbaka till Tanto där charmören Choko väntade med matte Eva! Choko blev genast kär i fröken Embra och sa ifrån om någon annan ville sno hans tjej. Det blir ju lite skojigt då han är så mycket mindre än flera hundar i rastgården.. Fick bättre bilder där måste jag säga förresten. Det är ju så öppet i den stora rastgården - stora ytor för hundarna att springa på = lättare att faktiskt få med en hund på bild. I skogen blir det ju lite mer träd och grenar som deltar i bilderna.


Efter det gick vi hem och fikade och surrade lite mer om hund, kollade igenom bilder och annat. Men till slut kom tyvärr tiden där Fanny och Embra skulle hem till hennes bror i Kallhäll. Hanna och jag tog med hundarna för rastning och vinkade av dom. När vi kom upp igen stod en hungrig mamma var sugen på pizza, så hon skickade oss att köpa det. Klockan 8.00 började Hannas obligatoriska Gladiatorerna så vi tittade på det, medan vi kollade igenom helgens bilder och pratade äääännu lite mer hundprat!


På söndagmorgonen kunde vi inte söla, vi skulle med ett 9-tåg för att vara ute i Kallhäll vid halv tio-tiden. När vi var framme var det som.. ett helt annat land nästan! Allting var vitt av frost och det var mycket kyligare i luften. Definitiv skillnad jämfört med hur det var hos oss, med riktig vårsol och början till mer och mer värme. Vi mötte sen Fanny där med Embra, och hon tog oss till en stor tvådelad rastgård där hundarna kunde leka. Vi hade bestämt att ses där tidigt innan hon skulle hem till Söderhamn med sin bror vid 10.30 Så nu fick hundarna springaspringaspringa och vi prataprataprata tills vi tröttnade. Blev väl egentligen inte så mycket prat men skönt att vara ute i alla fall!


Vi sa till sist ett riktigt hejdå med förhoppningar om att ses alla tre snart igen. Hanna och jag tog tåget hem, åt lunch och tog det lite lugnt. Sen gick vi till djuraffären Sofor Pets där Melwin fick ett nytt halsband och Hanna äntligen blev ägare av en klicker! Efter det var det tänkt att vi skulle promenera i Gamla Stan men tiden var för knapp, så istället blev det en kort promenad till underbara Fjällgatan med vacker utsikt en sol som lyste starkt och fint.


Till slut behövde jag vinka av även sista delen av tollartrion. Men jag får väl säga att det var pyttelite skönt med vila efter det, med tanke på att allt kom så plötsligt efter influensan. Det var tänkt att Clara och jag skulle ha filmkväll då, men jag hade fått en jobbig hosta och var nog egentligen rätt utsliten på insidan så det blev inget.


Dom senaste dagarna har det blivit promenader i vårsolen med lilltrollet och lite varierat sällskap. Vädret går verkligen upp och ner här i Stockholm, men när det väl är soligt då är det verkligen soligt! Ska bli skönt när träden slår ut, isen försvinner och solen lyser tillräckligt för att mindre lager kläder skall krävas för att hålla värmen.

Av Anna-Li & Pixie - 28 februari 2012 23:35

Jo hon sätter igång och tränar med hunden!Självklart måste ju hunden själv vara med på noterna också, men när det gäller Pixie så vet man att det funkar. Framförallt med tanke på hur minimalt med träning hon fått sen i förrgår.Vad tränar hon då? Tja i mitt fall skulle det bli "skäms". Jag testade att blåsa på henne tidigare och då drog hon tassen på nosen sådär. Men nu när vi väl skulle klicka in det så ville hon inte. Blev bara gnäll och skäll från min lite lätt förvirrade hund som undrade vad tusan jag sysslade med. Får öva det i helgen, Fanny har lärt Embra det så hon får visa!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se